Pages

Friday, April 8, 2011

ReSePi KeK TirAmisU SiMpLe

kawan2...kiter jumpa lagi di rancangan memasak..hahaha
(da ley wat rancangan memasak mcm chef wan ni..kwang3)

atas permintaan kawan2 sy..sy nk share ngan sume resepi sy wat kek tiramisu yg simple dan senang...^_^

bahan-bahan:
- half buttercup

- 1 cwn susu pekat krim

- 250g cheese
(my suggestiin is philadelphia cheese..tp kalo nk beli yg murah lagi pon ok je)

- kepingan bisku marry (perisa pape pon xpe)

- nescafe 3 in 1
(yg lini guna regular punye...tp pape pon xpe..or coffee pon ok je)

- milo (utk topping)

- sedikit air suam

cara-cara memproses:

(make sure cheese n butter dibiarkan kat luar peti ais supaya lembik dan lembut..utk kemudahan sebati kan adunan ye kwn2)

1. cairkan buttercup tadi dengan api yg perlahan

2. tutup api...masukkan susu pekat krim...then gaul

3. masukkan cheese ke dlm sebatian tadi...gaul smpai xketul-ketul

4. try rase adunan tu manis ke x...kalo manis sgt n rase sgt2 cheese tu..ley tmbh air sedikit demi sedikit..tapi jgn smpai adunan tu cair sgt tau..biar jadik kental2 sket...smpai la anda rase adunan tu da best! hehe

5. bancuh air nescafe, tuangkan sedikit dlm adunan...guna air nescafe tu jugak utk celup biskut marry sekeping demi sekeping...susun atas bekas...

6. ratakan adunan tadi atas susunan biskut

7. selang seli kan biskut ngan adunan (buat mcm kek lapis)

8. tabur milo for the topping

9.masukkan dlm peti ais sehingga kek tu keras...then siap utk dimakan! yeay!

selamat mencuba kwn2..

ape2 soalan ley la komen di bawah ye~ ^_^

5 comments:

  1. wah~terbaiklah lini!kalah chefwan..minta izin copy leh?nk try buat la...hehehe

    ReplyDelete
  2. lini!! nak buat~ serious macam senang..mcm buat kek batik jek..(tapi macam la, x try lagi kan) =P yeyyy tenkiu!!!!!!!!
    happy~~

    ReplyDelete
  3. waa...sasuga lini.etto nk tnye.cheese tu yg ketul2 tu ke?ke ade yg dah cair?

    ReplyDelete
  4. arep--> sile2..selamat mencube~^_^

    @lia--> sile buat...hehehe..sile2..selamat mencube lia!! ^_^

    sarina--> oh cheese yg lini suggest mcm kat atas tu ketul...tp biar bg dia cair dlu la ek..nati senang nk gaul n xnk dia ketul2 nati...selamat mencube jugak utk ina~ ^_^

    ReplyDelete